Популярне

Сплав проти ГЕСів: "Дністер – то є скарб Європи", - кажуть поляки та на захист обіцяють залучити своїх і німецьких екологів

У мандрівці Дністром, що стала черговою акцією на знак протесту проти будівництва тут каскаду ГЕСів, також взяли участь й поляки. "Дністер – то є скарб Європи", - вважають вони та на захист обіцяють залучити своїх і німецьких екологів.

"Поляки вперше сплавляються, кажуть, шо Дністер, то є скарб, якого нема в Європі, а вони троха вже набачились, і ми маємо разом його зберегти! " – написав у Facebook тернопільський активіст Борис Гора. За його словами, полякам відомі наміри українських лобістів ГЕСів на Дністрі.


Будівництво каскаду гідроелектростанцій: п’ять з греблями та одну дериваційного типу – призведе до непоправимих втрат. Адже передбачається, що, зокрема, біля кожної греблі рівень води буде піднятий на вісім-десять метрів. Про наслідки можна здогадатись. За оцінками експертів, підтоплення довколишніх з ГЕСами територій неминучі. А це не тільки Тернопільщина, а й Чернівецька та Івано-Франківська області.
Втім, тутешні чиновники озброїлись прийнятою урядом у липні минулого року Програмою розвитку гідроенергетики до 2026 року та намагаються переконати населення, що це благо для всіх.
Напевно, в туристичному сенсі Дністер міг би приносити набагато більше прибутків, аніж гідроелектростанції. Щоб це довести, активісти, власне, й влаштували цей сплав Дністром за участю польських туристів. А також сподіваються, що до цих захоплюючих мандрівок долучяться й туристи з інших країн Європи.


Електростанції потрібні. Але – екологічні, альтернативні руйнівним ГЕСам. Тому Дністер треба захистити – не допустити спорудження каскаду ГЕСів, вважають активісти. 

 
Світлтни Валентина Зирянова

Петро Олійник
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією