Популярне

Вступна кампанія 2015: очікування й особливості

Завершився навчальний рік. Однак у випускників – саме гаряча пора. Про те, як триває зовнішнє незалежне оцінювання в області – у розмові із заступником директора з питань зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Юрієм Шайнюком.

Пане Юрію, випускники вже склали перше ЗНО з української мови та літератури. Як воно проходило та які результати в загальному по області?
    Користуючись нагодою, вітаю усіх випускників із закінченням школи. Попереду – вступні тестування. Хочеться побажати їм спокійної праці на ними і успішних результатів. Щодо тестування з української мови та літератури, яке відбулося 24 квітня, то про нього вже багато сказано, багато написано. Є розчарування, а є успіхи, перемоги, власне, як і прогнозувалося. Адже дуже багато в нас було питань щодо якості тестів з української мови та літератури. Але, попри все, тестування з цього предмету в області пройшло організовано, добре. Було створено 29 пунктів тестування, було залучено понад півтори з половиною тисячі педагогічних працівників, які, власне, все це організовували. В цілому, на тестування з української мови та літератури зареєструвалося понад 7,5 тисяч учасників. Левова частка з них – це, звичайно, випускники цьогорічні. І дуже велика явка була – навіть до 97 відсотків, на відміну від інших років. Українська мова і література складалася одночасно, як державна підсумкова атестація, тому не прийти на цей екзамен означало не отримати оцінки, і, відповідно, атестата. Не прийшли ті, хто є випускниками минулих років або ті, хто з поважних причин не зміг взяти участь. Для них буде організована додаткова сесія і результат їм буде зараховано дещо пізніше.
Хотілося б почути про особливості цьогорічного тестування з предмету «Українська мова і література». Вперше випускники мали можливість обрати базовий чи поглиблений рівень.
Так, цьогоріч ми мали дворівневі тести. В області, як і загалом по Україні, до 10 відсотків зареєструвалося на поглиблений рівень. Всі інші – на базовий. Причина тут проста: дуже невелика кількість вищих навчальних закладів визначили для вступу поглиблений рівень. Але розуміємо, що і базовий рівень виявився для значної кількості абітурієнтів досить складним.  За попередніми даними українського центру оцінювання якості освіти, результат не досить хороший, адже лище 11 відсотків учасників ЗНО отримали високі результати і близько 19 відсотків продемонстрували  початковий рівень знань. При переведенні цих результатів у 12-бальну шкалу, вони отримали 1,2 чи 3 бали. Це дуже мало. І переважна більшість учасників показали середній і достатній рівень знань – їх понад 60 відсотків.
Тож, змушений констатувати, що частина учаників, які не подолали оцей пороговий бар’єр, цього року не зможе вступити до вищих навчальних закладів.
    У нашій області є абітурієнти, які набрали максимальні бали?
Так, двоє учасників отримали по 200 балів, але за базовий рівень. Вони – випускники Борщівської ЗОШ №2 і Заліщицької державної гімназії. Однак, жодних пільг при вспупі, попри ці високі результати, у них не буде. Але, нам приємно, що такі учні є. Це заслуга їхня і їх вчителів, які навчали їх протягом 11-ти років. Ми бачили цих дітей і на предметних олімпідах, і на конкурсах. Тобто, це діти, які мають стабільні, добрі знання.
    Скажіть, будь ласка, яка ситуація із так званими, «проблемними» тестовими завданнями, пов’язаними із творчісю письменниці Галини Пагутяк? Адже чимало було «шуму», багато було невдоволених.
    Це завдання 29 – 33. З цього приводу засідала спаціальна комісія. І було прийнято таке «Соломонове» рішення: на три із тих запитань, незалежно від того, які на них відповіді – правильні чи не правильні – їм зарахували по одному балу. І на два із тих питань «проблемних» зарахували правильну відповідь таку, яку визначила комісія. Звичайно, що нарезультати тестування були подані апеляційні заяви. На українську мову і літературу було подано 137 заяв, 16 з яких – відхилено українським центром оцінювання якості освіти. Всі інші – в розгляді. Вже на частину з них є рішення. А саме, учасника або задоволено їхній запит, тобто, збільшено бал. І частина з них ще розглядаються, результат буде з дня на день.
Яким є графік наступних тестувань?
Ми після тестування з української мови і літератури зробили певну паузу, тому, що треба було звершувати навчальний рік. А вже з 3 по 26 червня триватимуть ЗНО з інших предметів. Воно буде проводитись у відповідних пунктах тестування. Запрошення потрібно роздрукувати тільки з персональної сторінки кожного учасника, як це було зроблено на першому тестуванні. І вчасно прийти на пункт тестування.
Детальніше, якщо можна, про особливості цьогорічної вступної кампанії.                                                                                                                                                                                    Цьогоріч ми відмінили практику проведення тестувань у кожному районному центрі, а об’єднали їх в 4 округи – Бучач, Кременець, Чортків і Тернопіль. Відповідно, за територіальним принципом ми розподілили учасників. Окремі тестування взагалі проведемо лише в обласному центрі – це на ті тестування, на які зареєструвалась мала кількість учасників, зокрема, на тестування із французької мови – лише 19 учаників. І воно відбудеться вже 3 червня. А завершимо ми 26 червня тестуванням із хімії. Тривалість вступної кампанії – 1 по 31 липня. Є такі навчальні заклади, де потрібно складати іспити ще й у них безпосередньо. Це такі, як творчі спеціальності, фізкультурні напрямки. В нас буде діяти і електронна подача документів. Абітурієнт може подати їх максимум у 5 навчальних закладів і на три напрямки підготовки. Зарахування буде здійснюватись без суб’єктивного фактору рейтинговий список визначатиме комп’ютер. Це дасть змогу об’єктивно і прозоро провести вступну кампанію.

 

Лілія Лобур
Всі статті автора

Інтерв’ю

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією