Популярне

Подарунок на Миколая або рейдерство по-тернопільськи від депутата обласної ради

Редакція КНК Медіа продовжує публікувати невеселу історію рейдерства у ТОКІППО – конфлікт у головній установі системи післядипломної освіти Тернопільської області досі не вирішено.

Зауважимо, що ТОКІППО – структура, яка впродовж майже 75 років забезпечувала спочатку методичний, а нині науково-методичний супровід діяльності системи дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти регіону.
Своєрідний подарунок на Миколая та новорічні свята отримали 7 грудня працівники Тернопільського обласного комунального  інституту післядипломної педагогічної освіти від директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Любомира Левковича Крупи.

Любомир Левкович завітав до колективу на щотижневу ранкову нараду з тим, щоб повідомити про чергові фінансові проблеми інституту. А саме: він, Любомир Левкович Крупа, не підписує фінансові документи, згідно з якими мають бути погашені заборгованості інституту за 2014 рік, що, в свою чергу, веде до чергового блокування рахунків закладу, а також невиплати наступної заробітної плати працівникам.

Причина – Любомир Левкович не визнає Галину Григорівну Свінних, заступника директора інституту, підписантом фінансових документів. З цього приводу департамент освіти і науки через «свого» в. о. директора інституту Ю. Ч. Шайнюка подав позов щодо Г. Г. Свінних до суду. Судовий процес продовжується, яке і коли буде прийняте рішення – це питання невизначеного часу.

Але Любомир Левкович готовий піти на постуки і запропонував колективу шляхом голосування змусити адміністрації інституту піти на таких «компроміс»: фінансові документи підписує Г. Г. Свінних, але печатка ставиться та, яка є в Ю. Ч. Шайнюка. Зазначимо, що так звана «друга» гербова печатка Тернопільського ОКІППО була виготовлена в приватний спосіб Ю. Ч. Шайнюком із грубими порушеннями чинного законодавства, при збереженні «першої» гербової печатки установи, яку отримав при передачі справ від попереднього керівника в. о. директора С. М. Алілуйко, призначений на цю посаду розпорядженням голови обласної ради в жовтні 2014 року.

Отже, Л. Л. Крупа пропонує де-юре визнати «другу», фактично не узаконену гербову печатку. Робиться це насамперед для того, аби в такий спосіб узаконити призначення «другого» в. о. директора Ю. Ч. Шайнюка й усунути від участі в судових засіданнях юриста інституту та Г. Г. Свінних, яка представляє в судах інститут.

Якщо колектив не погодиться на такий «компроміс», то фінансування не буде. Чітко, однозначно, при всьому колективі директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Любомир Левкович Крупа заявив, що не буде візувати фінансові документи інституту і в такий спосіб залишить як установу, так і колектив без виплат.

Чи має право чиновник обласного рівня в такий спосіб шантажувати колектив? Ні, не має. Чому йти чи не йти на подібний «компроміс», який виглядає як відвертий шантаж, має вирішувати колектив? Це колектив привів інститут до такої ситуації? Чому Л. Л. Крупа перекладає свою відповідальність за вчинені управлінські дії на колектив? З цього приводу є багато міркувань, але висловлювати їх до завершення судових справ не варто.

Зустріч директора департаменту має кілька побіжних наслідків. По-перше, стало відомо, кого Л. Л. Крупа бачить на посаді директора Тернопільського ОКІППО з числа «достойних» працівників інституту. При цьому одразу ж присікається розмова про обрання директора згідно з Методичними рекомендаціями щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника вищого навчального закладу, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2014 р. № 726.

Для Тернопільського ОКІППОО ця постанова, на думку Любомира Левковича, не діє, оскільки він не визнає обласний інститут післядипломної педагогічної освіти закладом, прирівняним до навчального закладу ІІІ рівня акредитації. Якщо так, то яким чином у закладі всі роки з часів незалежності України функціонували кафедри, на яких працювали науково-педагогічні працівники, а навчальний процес здійснювався згідно з нормативною базою вищих навчальних закладів? Складається враження, що Любомир Левкович визнає тільки те, що вигідно йому і його «принципам». От тільки в судових засіданнях беруть участь інші люди, а заробітну плату знову не буде отримувати весь колектив установи.

Схоже, в сім’ях колективу інституту святий Миколай цього року не гостюватиме. Окремим «достойним» подарунки принесе, очевидно, сам Любомир Левкович. А інші нехай начуваються, якщо не хочуть йти на «компроміс».
 

Ігор Тихолаз
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією