Популярне

Ні – чорному Запоріжжю! Невгомонний патріот розмальовує місто у жовто-блакить

Запорізькій відомий патріот Олександр Харківський продовжує розмальовувати місто у жовто-блакить. І це, не зважаючи на те, що його аматорське різнобарв’я комунальники зафарбували чорним.

Олександр Харківський прославився ще за часів Революції Гідності, коли самотужки розпочав розфарбовувати огорожі та стовпи на вулицях та мостах міста у блакитно-жовті кольори. Гроші на фарби жертвували небайдужі містяни. І це вважалось патріотичним вчинком. Олександра хвалили.
Щоправда, в той час не тільки Олександр додавав патріотичного забарвлення місту. Запорізькі патріоти також розфарбовували у жовто-блакить огорожі греблі Дніпрогесу та інших мостів, стовпи на вулицях тощо. Олександр брав участь у цих акціях, але крім того, ще й щодня, після роботи, виходив на вулиці з фарбами, і монотонно орудував пензлями.
Нещодавно цей його порив раптом не сподобався навіть патріотам. У соцмережі обурень було більше, аніж достатньо, коли Олександр перед Великоднем на мосту, що між площею Поляка та соцмістом, розмалював квіточками шари – на кшталт писанок «під соусом» петриківського розпису.


Спочатку художник на критику ніби образився. Але сердився не довго. Сказав, що не тільки шари, а й огорожі мостів розмалює. І розмалював. А після великодніх свят комунальники всі ці Сашині «ходожества» вкрили чорною фарбою. Мовляв, надали класичного вигляду пам’ятці архітектури, якою вважається соцмісто, а цей міст та, зокрема, його огорожі є складовою цього містобудівного радянського мистецтва.
Й фарба не встигла висохти, як невгомонний патріот з пензлями знову з’явився на мосту та почав замальовувати чорне жовто-блакиттю.


Олександр Харківський на своїй сторінці «Фейсбука» щодо свого цього вчинку написав звернення запоріжцям: «Я, патріот України і Запоріжжя, звертаюсь до небайдужих людей! Поговоріть з мером міста – дати мені дозвіл розмалювати цей міст, що перефарбували у чорний колір. Наше життя суцільна чорна смуга. Людям більше подобаються яскраві кольори, а не траур. Я не маю наміру зупинятись. Хочу йти вперед. Звертаюсь до людей, що мене засуджують і матюкають. Ви хоч щось зробили для свого міста корисне? Ви пофарбували лавочку, або побілили дерево хоч біля свого під’їзду? Невже вам настільки байдуже, який вигляд має місто, у якому ви живете? Чи вам подобаються чорно-сірі кольори та сміття під ногами? Набагато краще ходити по чистому місту, сидіти на цілій, гарно пофарбованій лавочці. Слава Україні! Героям слава!»
Хтозна, чим все це закінчиться. Але Олександр Харківський сподівається на розуміння та підтримку земляків-запоріжців, а також й мерії зокрема.

Петро Олійник
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією