Популярне

За власним бажанням? Як скорочують співробітників українські роботодавці

Понад п’ята частина «білих комірців» боїться втратити роботу. Один із десяти вже потрапив під скорочення. Як показало опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua, більшість роботодавців порушують трудове законодавство — пропонують співробітникам написати заяву за власним бажанням, не виплачують матеріальні компенсації і навіть звільняють «заднім числом».

2015 рік не був простим для українського ринку праці. Складна політична й економічна ситуація в країні сприяла збереженню кризових тенденцій. Багато компаній прагнули оптимізували витрати, в тому числі за рахунок реорганізації штату й скорочень витрат на персонал. Проте в другому півріччі ринок показав позитивну динаміку приросту нових вакансій. Більшість компаній хоч і не масово, але набирали персонал. Також не спостерігалося надмірне зростання нових резюме, що свідчить про відсутність масових скорочень і напливу великої кількості безробітних. Як показує статистика сайту й дані опитувань, ринок праці дещо адаптувався до умов праці під час кризи й до 2016 року вийшов на стабільні показники зростання.
Ситуація на ринку відображається на настроях «білих комірців». Як і півроку тому, половина із них не боїться втратити роботу. Разом з тим, дещо знизилася кількість тих, хто переживає за своє місце в компанії. Якщо наприкінці літа під страхом звільнень знаходилось понад чверть офісних співробітників, то до весни про свої побоювання заявили трохи більше п’ятої частини опитаних. Найчастіше бояться потрапити під скорочення представники агросфери й нафтогазового сектора. Значно менше побоювань у ІТ-шників і працівників консалтингових агенцій. Приблизно п’ята частина «білих комірців», як і раніше, віддають перевагу тому, щоб не думати про подальшу долю в компанії.
Заради справедливості варто зазначити, що кожного десятого вже скоротили до цього часу. І це підтверджують дані опитування роботодавців, згідно з яким 9% звільняли співробітників минулого року.
 

Страх співробітників перед можливим звільненням або його відсутність багато в чому залежить від дій керівництва під час цього неприємного процесу. Як показало опитування hh.ua, практично троє із п’яти роботодавців не вміють і не бажають звільняти цивілізовано. Більш ніж у третині всіх випадків працівнику пропонують написати заяву за власним бажанням. 22% компаній оформлюють документи за згодою сторін із виплатою 1-3 окладів і не цікавляться подальшою долею співробітника. Кожен п’ятий «білий комірець» зізнався, що його можуть звільнити без попередження будь-якої миті. Серед варіантів, запропонованих самими респондентами, зустрічалися й кричущі випадки. Співробітників доводили своїм ставленням, не виплачували встановлені законом компенсації й навіть звільняли «заднім числом».
Тільки невеликий відсоток роботодавців дійсно дбають про тих, кого доведеться звільнити. У 10% випадків по можливості пропонують іншу посаду і лише у 3% — сприяють працевлаштуванню в іншій компанії, наприклад, дають рекомендації.
 

Навіть вимушене скорочення персоналу може негативно відобразитися на HR-бренді компанії та, як наслідок, на бізнес-показниках. Щоб зберегти лояльність співробітників (як звільнених, так і тих, хто лишається в штаті), роботодавці вдаються до практики аутплейсмент (outplacement). Програма передбачає допомогу співробітнику в пошуку нового місця роботи: консультування про стан ринку праці, вебінари з підготовки до співбесіди й просування резюме. Після завершення програми проводять опитування співробітників, головний результат якого — лояльність. З метою більшої ефективності й економії ресурсів до проведення заходів, як правило, залучають зовнішніх експертів. Міжнародний кадровий портал hh.ua розробив програму підтримки співробітників, які потрапляють під скорочення, «Перша допомога». Програму вже успішно застосовують українські роботодавці.

Міжнародний кадровий порталHeadHunter Україна
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією