Популярне

Переваги та недоліки спільного проживання подружжя з батьками

 Після одруження кожна молода сім’я мріє про власний затишний куточок – невеличку квартиру чи будиночок, де буде сімейна ідилія та звук радісного дитячого сміху. Здається, нічого не могло б помішати щастю, якби не одне – дозволити собі окреме житло може далеко не кожна середньостатистична сім’я в Україні. Та вихід є – спільне проживання із батьками одного з подружжя. Чи є в цьому недоліки і як знайти переваги, щоб створити комфортне проживання – читайте далі в «Бізнес-область».

 Спробуймо, перш за все, знайти позитивні сторони. Якщо молоде подружжя не має коштів для того, щоб орендувати квартиру самостійно, то тимчасове спільне проживання з батьками допоможе заощадити значну суму коштів для того, щоб в майбутньому таки здійснити свою мрію  власного житла. Окрім того, в спільному проживанні з батьками діє принцип «живу – вчуся». Це непогана нагода перейняти життєвий досвід старшого покоління, навчитися берегти сім’ю та усвідомити цінності теплого родинного вогнища.  Коли під одним дахом живе дві сім’ї, то в побутовому плані ситуація набуває позитивних рис. Наприклад, поки молода невістка працює на роботі, свекруха може поратися на кухні, готуючи вечерю, або зібрати весь одяг у пральну машину. Молода дружина, повернувшись додому, залюбки помиє посуд та вивісить білизну сушитися. Те саме стосується чоловіків, тільки обов’язки дещо інші. Також теплими вечорами у сім’ях можуть відбуватися задушевні сімейні розмови. Це зміцнює зв’язок між поколіннями, передає досвід попередніх традицій, а також дозволяє краще вивчити один одного для того, щоб по-справжньому полюбити свою родину. 

Як у кожної медалі є дві сторони, так і у спільному проживанні з батьками є чималий ряд мінусів. По-перше, одразу після весілля у молодого подружжя, як стверджують психологи, відбувається етап «притирання один до одного», відповідно сторонні люди, навіть якщо це батько/мати, в цій ситуації не зовсім потрібні. Молода пара повинна створити взаємовідносини, які будуть влаштовувати тільки їх, без жодних вказівок на дії зі сторони. До того ж, крім таких психологічних змін в житті потрібно ще й зав’язати дружбу з батьками коханої/коханого, а це не кожній парі під силу, тому багато хто не витримує такого морального навантаження. По-друге, майже в кожній сім’ї виникають конфлікти на побутовому рівні: невістка не туди поставила тарілку, зварила суп не в тій каструлі, а зять взагалі використав усі цвяхи й не відкупив! Такі ситуації не сприяють зміцненню молодого подружжя, а навпаки сіють зерна недовіри та підозр у взаємини. По-третє, так закладено природою, що старше покоління завжди звикло вчити молодше, мовляв, «я вже це пережив». Батькам вкрай важко втриматися від того, щоб не дати якоїсь поради: як виховувати дітей, як витрачати сімейний бюджет, навіщо їхати у відпустку… Як стверджує статистика, саме через це найчастіше розпадаються молоді сім’ї. До речі, якщо хтось один з молодят, маючи при цьому усі можливості жити окремо, все одно пропонує жити з батьками, мотивуючи це тим, щоб не образити когось одного з них, то це повинно бути для Вас сигнальним дзвінком – чоловік або дружина просто не готові до самостійного життя, відповідальності та прийняття рішень. Цю проблему треба невідкладно вирішувати. Надайте коханій половинці підтримку й відчуття впевненості в своєму виборі та в тому, що всього в житті можна досягти за великого бажання, а воно у Вас є! Інакше прийдеться жити за правилами, які диктуватимуть батьки. Що ж робити, якщо спільного життя з батьками не уникнути? Пропонуємо Вам декілька секретів для комфортного проживання та виходи зі складних ситуацій, які допоможуть зберегти прекрасні стосунки.  

1. Зрозумійте, що якщо Ви живете з батьками, то господарями житлової площі є вони, тому хочете Ви цього чи ні, а з думкою власників житла таки прийдеться рахуватися. Намагайтеся не оцінювати все негативно, сприймайте як належне, не перечте, як у народі кажуть: «покірне телятко дві мами ссе». 

2. Для того, щоб мікроклімат сімейних відносин був спокійним ніколи не дозволяйте собі підвищувати на когось голос, а тим більше кричати. Ввічливе ставлення та повага – запорука сімейного щастя. 

3. Батькам потрібно намагатися зрозуміти, що зі зміною часу змінюється й покоління. Ваш син чи донька мислить абсолютно інакше, ніж мислили батьки 30 років тому. Усе через зміну соціуму в якому вони перебувають. Тому старшому поколінню теж потрібно вчитися бути стриманими, а поради щодо майбутнього давати делікатно.

4. Вчіться співпереживати та підбадьорювати один одного. Вбачайте в співмешканцях друзів, а не ворогів. Допомагайте їм у важку хвилину.

5. Підготуйте себе до спільного мешкання з батьками заздалегідь: обговоріть хто які обов’язки виконує, які умови оплати комунальних послуг, коли планується ремонт тощо. 

Дуже зручно жити з батьками у тому випадку, коли донька або син не дуже тісно з ними пов’язаний душевно. Інакше Вам ніколи не змиритися з тим, що свекруха буде думати, то її невістка криворука, а теща про зятя те, що він «недотепа». Якщо Ви бачите, що у Вас саме така ситуація, то для збереження сім’ї розпочніть розмови про окреме житло негайно.

Ольга Рогацька
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією