Популярне

В українській політиці бракує жінок

У чоловіка на шиї краватка, а у жінки – дім, діти та чоловік у краватці. Так у Луцьку окреслили одну з проблем представниць прекрасної статі у політиці під час дискусії з приводу того, може бути жінка політиком-депутатом чи лише політичною технологією.

У Луцьку з’ясовували шанси жінок-кандидатів пройти до Верховної Ради під час парламентських виборів 2012 року. Голова громадської організації «Гендерний центр» Оксана Ярош доповіла про проблему гендерної нерівності жінок та чоловіків у політиці. Вона повідомила, що з 19 травня більш ніж 50 громадських організацій з усієї України об’єдналися у Мережу громадського контролю за гендерною рівністю на майбутніх парламентських виборах, активісти якої беруться за всебічний моніторинг виборчого процесу на парламентських виборах 2012 року, у тому числі і з погляду висунення жінок політичними партіями на мажоритарних округах та у партійних списках. Оксана Ярош наголосила, що їхня організація є позапартійною і заснована лише для підтримки жінок незалежно до їхньої партійної приналежності. «У демократичному парламенті повинні бути представлені усі соціальні групи населення, різні пласти та зрізи. Тільки тоді парламент буде виразником волі народу. А якщо подивитись на нашу Верховну Раду, то представництво жінок ніколи не було вищим 8%», – наголосила вона. За словами промовиці, жінок в українській політиці потрібно розглядати під лупою. Проблемою є те, що жінок до виборчих партійних списків включають, але розміщують після 41 номеру (тобто майже за межею прохідності). Таким чином, більшість із них не має реальних шансів бути обраними, – констатувала Ярош. Зачепили під час дискусії і Волинську область. До речі, з’ясувалося, що представництво жінок у Луцькій міській раді становить 15%, що удвічі більше від кількості жінок у ВР. Також Оксана Ярош розповіла, що згідно із попередніми даними, від Волині наразі знову поборотися за мандат депутата ВР має намір лише одна жінка – нинішня народна обраниця Катерина Ващук, член Народної партії. А от у сусідній Львівській області уже є вісім потенційний кандидаток у нардепи. Активно висловився на цю тему депутат міської ради Андрій Осіпов, який прийшов на захід як гість. Він зазначив, що жінки-депутати радують його око. Осіпов акцентував увагу на нерівності конкуренції між чоловіками та жінками та чоловіками. Останні не думають про такі речі, як народити та виховати дитину, – нагадав він. Незалежний політичний експерт Ілля Токаренко зазначив, що жінка актуальніша у громадській діяльності, а не у політичній. «Бо влаштовувати бійки у парламенті – це чоловіча справа», – зіронізував він. Довідка: Згідно з дослідженнями, проведеними в Україні, зміна виборчої системи у Верховну Раду жодним чином не впливає на представництво жінок у парламенті. Хоча навіть згідно з нормами ООН (які у нас не виконуються), у парламенті повинно бути не менш ніж 30% жінок. Джерело: ВІП

Волинь

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією