Популярне

На Тернопільщині маштабний фестифаль "Братина" зібрав тисячі учасників (відео)

Фестиваль на Тернопільщині зібрав тисячі учасників з різних куточків України та з-за кордону

Помпезно, масштабно, за участі тисяч людей та іноземних делегацій, - саме так на Шумщині відзначили мистецько-краєзнавчий фестиваль "Братина". Захід проводять уже 14 рік поспіль, цього разу фестиваль зібрав поціновувачів та майстрів фольклору, ремесел, української пісні, а також літераторів, істориків, гостей з-за кордону. Розпочали захід з урочистого Богослужіння на Божій горі. 

Пані Надія Сливчук приїхала на "Братину" з Хмельницької області і вже традиційно кілька років поспіль відвідує урочисте Богослужіння на Божій горі. З нього і розпочинається фестиваль. Автомобілем сюди не під'їдеш, кілька кілометрів стрімко вгору, та це пані Надію не лякає. 

"Кажуть, якщо підніматися на цю гору кожен рік, то цілий рік не будуть ноги боліти. То ми стараємось так підійматися", каже відвідувачка фестивалю Надія Сливчук.

Божа гора, або Данилова гора - висока. Треба йти лісом, та на це не зважає. Прочани, до храму піднімаються і дорослі, і малі. 

А вже тут на горі урочисте Богослужіння за участі десятка священиків. В одному з найдавніших храмів України - 12 століття, відправляють служби тільки тричі на рік. І Богослужіння на Зелені свята називають особливими. 

"Вже традиційним є паломництво на цю гору. Навіть в радянські часи, коли храм був фактично закритий, богослужіння не дозволялись, тут в цей день люди збирались, для того, щоб разом помолитись. Це є одним з видатних місць для нашої Тернопільщини", каже архиєпископ Тернопільський і Кременецький Владика Нестор. 

На мистецько-краєзнавчий фестиваль "Братина" Северин Наливайко приїхав з Києва, хлопець тут вперше, сподівається більше дізнатись про звичаї, традиції Тернопільщини. 

Паломники приходять на Божу гору з вірою, просять миру для України та здоров'я для рідних та близьких. 

А вже внизу в урочищі шумських лісів сотні людей зїжджаються на сам фестиваль. Цього року "Братину" проводять уже вчотирнадцяте. Ремесла, вироби, смачні страви, а на сцені десятки патріотичних гуртів. Представники Шумської громади уже традиційно на святі, частують гостей. 

Вперше на "Братину" приїхали Гетьмани Куркового братства Землі Єленогурської з Польщі. Кажуть, вражені фестивалем, українськими традиціями, вишивками, ремеслами та щирими людьми. 

Атмосферу "Братини" важко передати словами, тут оживають старі мелодії, звичаї, обряди. Попри шалену спеку, люди танцюють, забавляються, гуде земля.

Забавляли відвідувачів ансамблі та колективи, один із них "Золоті сурми" з Лановецького району.  А закінчився фестиваль під композиції українського рок-гурт "Козак Сістем".  Хлопці кажуть, на такі заходи, їх запрошують часто. І вони із задоволенням відгукуються, адже це допомагає зберегти наше коріння і самобутність.  

 

Олександр Микитів
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією