Популярне

Із 1 квітня в Україні діє нова система оплати за лікування

Із 1 квітня в Україні почала діяти нова програма медичних гарантій - нові правила оплати за лікування. Про її головні нюанси розповів керівник Національної служби здоров'я Андрій Віленський.

 

Перш за все сімейним лікарям запровадять стимули - доплати за умови виконання договору. Таким показником для доплат буде вакцинація дітей до шести років КПК (кір, паротит, краснуха), оскільки Україна входить до списку країн з низьким рівнем вакцинації. Його оцінюватимуть раз на три місяці. Платитимуть за результатами такої оцінки з 1 вересня. Сума - 5 % від оплат НСЗУ, проведених за ці періоди.

Також НСЗУ починає проводити активний моніторинг сімейної медицини як цифровими інструментами (бачать статистику і моделі поведінки), так і виїздом на місце. Такі візити допомагають перевірити чи дотримано вимоги щодо безбар'єрного входу, графік роботи медзакладу тощо. Щоправда, у НСЗУ обмежені інструменти впливу на недобросовісні медзаклади: жорсткий інструмент - припинення виплат і розірвання договору, але є ще інші інструменти, зафіксовані в договорі, - план виявлення і усунення недоліків, штрафні санкції, якщо недоліки не усунули.

Що змінилося для лікарень і лікарів з 1 квітня 2021 року? З'являються доплати за пріоритетні послуги, насамперед інфаркт, інсульт, пологи та неонатальну допомогу: тарифи будуть відрізнятися через складність випадку, лікування, за більш технологічні методи, які дозволяють пацієнту мати шанси вижити і не отримати інвалідність. Тобто зараз тарифи різняться залежно від того, яку допомогу пацієнт отримує. Раніше єдиний тариф не впливав на тактику лікування, не було додаткових стимулів у лікаря.

Аналогічно підвищуються тарифи на онкоскринінги (п'ять ендоскопічних послуг і мамографію), встановлено коефіцієнт для патогістологічного дослідження.

На пологи підвищено тариф - 10382 грн. Заклад, який і приймає пологи, і надає неонатальну допомогу, отримує підвищувальні коефіцієнти з оплат цих пакетів - 1,046. Цим стимулюють на надання комплексів послуг.

Як змінюють роботу швидких? Вони отримуватимуть доплату за виконання умов договору. Для швидких це буде транспортування пацієнтів з підозрою на інфаркт/інсульт у заклади, які мають договори з НСЗУ на ці пакети послуг. Щоб пацієнт потрапив саме туди, де є необхідна меддопомога.

Також голова НСЗУ  розповів, що чекає решту медицини - консультації вузьких фахівців та "операції одного дня". Стосовно лікування ковіду посадовець наголосив: для пацієнтів з коронавірусною хворобою діє програма медгарантій у повному обсязі, не лише "ковідний пакет". Держава вже заплатила за лікування пацієнта, і тест ПЛР на це не впливає, просто можуть змінюватися умови чи способи надання меддопомоги. Якщо лікар визначив, що потрібна ще інша спеціалізована допомога, для цього є електронне направлення, яке вказує, що людині потрібні такі послуги. Лікар документує, і за цим направленням меддопомога надається безоплатно.

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією