Популярне

Інтерв’ю Голови Державної митної служби Ігоря Калєтніка про декриміналізацію товарної контрабанди

Ігор Калетнік: “Контрабанди в Україні стало менше“

- Що саме передбачає декриміналізація контрабанди? Чи вважаєте Ви правильним таку зміну законодавства?

- Коли готувався законопроект про декриміналізацію економічних злочинів, прораховувалися всі ризики, і Президент дуже жорстко питав про наслідки для економіки. Декриміналізація контрабанди означає, що за переміщення товарів поза митним контролем або його приховування замість кримінальної відповідальності буде застосовуватися штраф з конфіскацією товарів і транспортних засобів. Аналіз адекватності покарання за контрабанду показав, що навіть у разі винесення обвинувального вироку більшість винних зараз засуджуються до умовного покарання. Щодо адміністративних справ —простежується наступна тенденція: чим вища вартість предмета правопорушення, тим імовірніше стягнення штрафу та повернення конфіскованого товару. У 90% випадків, коли вартість товарів вища 400 тис. грн, суд застосовує штраф, а коли менша 2 тис. грн, то в 95% випадків — конфіскацію. Новий закон дозволить більш адекватно реагувати на ці правопорушення.

- Де ще відповідальність декриміналізовано?

- У країнах з розвиненою правовою системою контрабанда товарів не є злочином. У Західній Європі вона розглядається як фінансове порушення, як різновид схем з ухилення від сплати податків. Поширеними покараннями в ЄС є штрафи або заборона на заняття комерційною діяльністю. В Естонії, Латвії, Німеччини і Швейцарії разом з позбавленням волі застосовуються також і суворі штрафи. У цьому році з ініціативою декриміналізувати контрабанду виступив президент Росії. Але мова йде про декриміналізацію суто товарної контрабанди. Ми визначили, що кримінально караною залишиться контрабанда наркотиків, сильнодіючих і отруйних речовин, культурно-історичних цінностей і зброї. У Великобританії та Німеччини в переліку предметів контрабанди є сигарети, у Франції — контрафактні товари.

- Чи не стане послаблення відповідальності стимулом для збільшення контрабандних поставок?

- Ні. Упевнений, що охочих порушувати буде менше. Якби всі винні у контрабанді зараз реально несли кримінальну відповідальність, можливо, лібералізація і стала б стимулом. Але таких випадків майже не спостерігається. Ми говоримо про економічну відповідальність — альтернативи їй немає.

- Як буде оцінюватися конфіскований товар?

- Сьогодні це можуть робити митні органи, торгово-промислова палата та експерти, які мають відповідні ліцензії. Велику частину, звичайно, буде оцінювати митниця.

- Чи не буде митник завищувати вартість?

- Наші підрозділи лабораторних досліджень та експертизи, які зараз працюють тільки в 8 регіонах, з нового року вводяться в усіх областях. Щоб виключити вплив керівництва регіональної митниці на осіб, що визначають вартість предмета, ці підрозділи будуть підконтрольні центральній митної лабораторії в Києві. При завищенні вартості предметів правопорушення сума штрафу буде збільшуватися. Однак як його потім реалізувати за такою ціною? Є й зворотний бік - заниження вартості. Це призведе до скорочення штрафних санкцій і до можливості реалізувати товар за вищою вартістю. Закінчується робота над інструкцією, яка передбачає чіткі дії в питанні оцінки товару.

- Який рівень контрабанди за оцінками Держмитниці?

- Ми сьогодні можемо оцінити тільки те, що виявили митники, статистики контрабанди не існує. Але точно можу сказати, що Держмитниця в цьому році понад план Мінфіну перерахувала до бюджету 10 млрд грн. Якщо порівнювати з минулим роком — надходження збільшилися майже на 30 млрд грн. Це є реальним показником того, що контрабанди стало однозначно менше, ніж було раніше.
До речі, загальний товарообіг України у 2011 року складе близько 140 млрд долл., зростання майже на 40 % до минулого року.

- Скільки отримає бюджет від лібералізації даної норми?

- Якби в 2011 році діяла декриміналізація, ми б конфіскували товарів більш ніж на 1 млрд. грн. Це реальні цифри, тому що є порушення, предмети вилучені та визначено їх вартість. Сюди входять як адміністративні порушення, так і кримінальні справи. "Кримінальної" контрабанди було 460 млн грн, а до бюджету надійшло 1,8 млн грн.

- Розкажіть про основні потоки контрабанди в Україну.

- Через західний кордон йдуть промислові товари, продукти харчування, валюта, транспортні засоби, з Молдавії і Росії — сигарети, спирт. Через аеропорт "Бориспіль" — ювелірні вироби. У нинішньому році найбільш поширені предмети правопорушення серед промислових груп товарів — обладнання (59 випадків на 133 млн. грн.), серед продовольчих — тютюнові вироби (1,6 тис. випадків на 2,3 млн. грн.). Популярними були також лікарські препарати і товари медичного призначення — порушено 18 справ на 63 млн. грн. Пише www.uzhgorod.net.ua

Закарпаття

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією