Популярне

Як тепер вижити на «одну зарплату» чиновнику?

Верховна Рада прийняла законопроект № 2423, який відкриває реєстри власників майна. Ми вже писали про позитивні перспективи цієї новації. Редакція knk.media розпочинає цикл публікацій про статки чиновників різного рангу. Давайте дізнаємось, як вони виживають «на одну зарплату» і що мають у власності їхні близькі родичі? 

Першим у наш приціл потрапив київський чиновник не дуже високого рангу. Однак це лише на перший погляд здається, що він збирає крихти зі столу високопосадовців. Юрій Крикунов — пташка високого польоту, яка вміє будувати для себе та своїх родичів зручні та недешеві гнізда. Він очолює департамент соціальної політики КМДА і є депутатом Київської міської ради від фракції «УДАР-Солідарність».
Знайомитись з цим чиновником ми почали з його біографії. Народився Крикунов Юрій Володимирович 22 травня 1966 року в Києві. З відзнакою закінчив середню школу, а в 1989 — Київський політехнічний інститут за спеціальністю «інженер-електрик». Пізніше у цьому ж вузі був викладачем, аспірантом, там же й захистив дисертацію — став кандидатом технічних наук. Однак більше нас зацікавили не освіта та наукова діяльність, а трудовий шлях Юрія Володимировича в органах влади та його політична діяльність.
З 1999 р. — голова Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів. У 2002 р. вступив до лав партії «Реформи і Порядок», а через два роки був призначений довіреною особою кандидата в Президенти України Віктора Ющенка. Після цього, що логічно, увійшов в партію «Наша Україна» та очолив Голосіївський районний штаб цієї партії. У 2006 р. був обраний депутатом Голосіївської районної ради в м. Києві, а в 2007 р. — став першим заступником голови Голосіївської райдержадміністрації. Далі політична кар’єра Крикунова пішла на злет: кандидат в народні депутати України від блоку «Наша Україна — Народна Самооборона», керівник Голосіївського районного виборчого штабу, у 2009–2010 рр. — заступник голови центрального виконавчого комітету політичної партії «Народний Союз «Наша Україна». Крім того, з 2010 і до 2015 року Юрій Крикунов займався ще й підприємницькою діяльністю. Щоправда у 2012 році не зміг подолати спокусу і повернувся на партійну роботу: цього разу вступив в партію «Удар» і почав очолювати Подільську районну організацію цієї партії. Що й казати, бізнес і політика в Україні — речі неподільні.
Та з викладеного вище вже можна зробити певні висновки. Стає зрозумілим, що протягом 20 років (орієнтовно з 1990 до 2010) Юрій Крикунов не міг офіційно заробити великих статків. Адже робота інженером чи викладачем, а тим паче державним службовцем не збагачує. Та й партійні каси тільки для обраних: шалених зарплат там нема в принципі.
Однак, як свідчить декларація про доходи посадовця за 2011 рік, ще до того, як Юрій Крикунов став депутатом міської ради, у його власності було немаленьке нерухоме майно: 15,5 гектара землі, три квартири площею 35,5; 57,6 і 164,3 м2, а розділ «інше нерухоме майно» містив ще два об’єкти: 74,65 і 223 м2. В тій же декларації вказано, що він проживає разом з батьком, Крикуновим Володимиром, 1941 року народження (тобто зараз йому 74 роки і ми бажаємо йому міцного здоров’я).
Але тут ми відкрили ще один цікавий момент: його батько є власником та контролює дуже цікаві підприємства у Києві за адресою вулиця Боженка, 86 (перейменована на Малевича — там раніше знаходилась фабрика ім. Боженка). І мають ці підприємства… аж 7500 м2 нерухомості у кількох будинках. Знаючи ціни на столичну нерухомість — це мінімум 4–5 млн доларів США! Тобто, за своє життя тато-пенсіонер точно заробив ще більше за свого сина і став українським доларовим мільйонером. Але як? Його батько не займався активним бізнесом і, як нам відомо, у рейтингах не значиться.
Далі — ще цікавіше. Варто заглянути в декларацію Юрія Крикунова вже за 2014 рік і дивуєшся, яких неймовірних метаморфоз вона зазнала. У власності Крикунова-молодшого, окрім нерухомого майна площею 223 м2, нічого не залишилося. А всі інші квадратні метри… опинилися в графі декларації під назвою «Члени сім’ї». Фактично це були подарунки, про що свідчить Реєстр майнових прав на нерухоме майно, бо підставою для власності стали договори дарування. Чому Юрій Крикунов вирішив подарувати переважну частину свого майна сім’ї саме перед тим, як очолити у 2015 році департамент соціального захисту КМДА, неважко здогадатися. Просто чиновник вирішив убезпечити себе від зайвих запитань стосовно такої серйозної кількості майна і приховує справжні доходи від громадськості.
Ми продовжимо наше розслідування і дослідимо, що це за будівлі за адресою Боженка, 86. Також цікаво вивчити і біографію його батька та його можливості мати у власності 7500 м2 нерухомості в столиці.
Комітет Народного Контролю змусить чиновників жити на одну зарплату та показувати свої реальні статки! 

Ігор Тихолаз
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією