Популярне

Міліція VS Поліція: що реально змінилось?

Як відомо, Петро Порошенко підписав закон «Про національну поліцію» — ми писали про те, що нова поліція повністю замінить міліцію вже у листопаді цього року. Комітету Народного Контролю вирішив розібратися у ситуації детально, проаналізувавши старий закон «Про міліцію» і вже новий «Про національну поліцію», щоб зрозуміти відмінності та плюси реформи, яка повинна зробити життя кожного з нас трохи кращим та безпечнішим. 

Що робити коли ваші шляхи перетнулись з поліцією?

Міліція: Ці випадки у законі «Про міліцію» є неврегульовані належним чином. Не всі вони описані безпосередньо в законі. Раніше було складно оскаржити якісь дії міліції, посилаючись на закон, бо велика кількість її повноважень була врегульована різними підзаконними актами: інструкціями, наказами, тощо.
Поліція: Усі можливі ситуації, у які мають і мусять втручатися нові полісмени, прописані у розділах 4 та 5 закону «Про Національну поліцію», тому, щоб розуміти, коли вам загрожує/пощастить зустрітися з новими патрульними варто лише ознайомитися з текстом закону. Винятків тут бути вже не може.

Які у кого повноваження?

Міліція: І знову у законі «Про міліцію» одна «вода». Незрозуміло кому саме делеговано і які саме повноваження. Межі їх є дуже розмитими. Спеціальні повноваження визначені купою додаткових підзаконних актів, з якими звичайній людині було нелегко ознайомитися, тому й претензії до неправомірної роботи міліції були, у більшості своїй, безпідставними і погано аргументованими.
Поліція: Кожна посада — це чіткий спектр обов’язків, детальніше про які можна прочитати у законі. Кожен громадянин може прозоро отримати інформацію про службові повноваження навіть керівника національної поліції, не кажучи вже про штатних працівників.

Як розпізнати міліціянта чи поліціянта?

Міліція: Якби парадоксально це не звучало, але у старому законі відсутні положення про те, що співробітник міліції має надати вам інформацію про свою особу, тому це, звісно ж, «розв’язувало правоохоронцям руки» і дозволяло чинити свавілля на робочому місті, так би мовити, анонімно.
Поліція: Пред’явити вам документи поліціянт зобов’язаний одразу ж. Це закріплено у новому законі у розділі 4 статті 30. Тому, якщо з ним виникнуть якісь непорозуміння, то поскаржитися вам вже буде на кого.

Як вас мають право перевіряти, якщо ви викликали підозру?

Міліція: У старому законі існували різні способи перевірки громадян, а от чіткого порядку їх проведення не було, що, як то кажуть, залишало за міліціонером право вибору, який часто робився не на користь громадянина.
Наприклад, у законі «Про міліцію» було прописано, що працівник має право оглянути ваш багаж, а от як саме має відбуватися цей огляд — не зазначено.
Поліція: У статті 31 наведено чіткий перелік способів реалізації правоохоронцем свої повноважень. Що стосується тієї ж перевірки багажу, то тут уже ясно описана процедура, за порушення якої поліцейського можна буде притягти до відповідальності.

Коли до вас мають право застосовувати фізичну/психологічну силу?

Міліція: У законі, що має відійти у історію, прописані лише умови за яких можуть бути застосовані різні заходи примусу, тобто фізична сила, психологічний тиск, вогнепальна зброя. Це означає, що якщо ви щось порушили, то вас без попередження могли б, приміром, застрелити.
Поліція: Перш ніж застосовувати радикальні заходи, вас мусять попередити і дати час виконати те, що просять поліцейські (приміром, здатися). Якщо ж ви свій шанс проґавили, то з детальним переліком того, коли до вас можуть застосовувати силу, можна ознайомитися у статті 44.
У новому законі детально прописані також засоби, і навіть тварини, за допомогою яких вас можуть затримувати. Так поряд з електрошокерами, боєприпасами та іншим приладдям, значиться службовий кінь та пес.

Чого не має права робити з вами правоохоронець?

Міліція: Фактично міліціонери могли робити із вами, що завгодно, про що свідчать випадки недалекого минулого на Майдані. Обмеження, яке було прописане у законі стосувалося лише використання вогнепальної зброї.
Поліція: У тій же статті 44 нового закону ви знайдете чіткі заборони і обмеження, які стосуються застосування різноманітних видів зброї і фізичної сили. Головними з них є те, що удари гумовими кийками, приміром, не можна наносити по голові, шиї, ключичній ділянці, статевих органах, в живіт, тобто травматичність буде мінімізовано.
Якщо доводиться застосовувати сльозогінний газ та подібні речовини, то їх не можна буде розпилювати на людей, прицілюючись.
Сказано навіть з якої відстані можна стріляти гумовими, або металевими патронами. Також у новому законі встановлено обмеження, що водомети при температурі нижче ніж +5 °С застосовувати не можна. Так само заборонено, щоб підозрюваний знаходився у наручниках більше ніж дві години без перерви.
Стій, буду стріляти!
Міліція: Перелік випадків, коли правоохоронцям можна застосовувати вогнепальну зброю значних змін не зазнав. Відмінність полягає у тому, що міліція не мала права стріляти з неї під час нападу на охоронні об’єкти, житлові та нежитлові приміщення.
Поліція: У новому законі, у статті 45, поліція тепер має право, у разі потреби, застосовувати вогнепальну зброю під час нападу на охоронні об’єкти, житлові та нежитлові приміщення. Але їй заборонено використовувати вогнепальну зброю під час нападу на членів родини правоохоронця (раніше було можна), та під час звільнення охоронних об’єктів, житла, держбудівель, громадських приміщень, (хоча раніше це також дозволялося).Молоді, усміхнені, підтягнуті — з такими копами, немов із серіалу «поліцейська академія», і селфі не гріх зробити. Та чим ще реально відрізняються нові стражі порядку від старих? Невже тільки зовнішнім виглядом і зміною назви із радянської «міліція» на європейську — «поліція»?


 

 

Ігор Тихолаз
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією