Популярне

Етапи поширення християнства в Україні та досвід Закарпаття обговорили науковці та духовенство краю

28 липня в Україні відзначається одне з найбільш знаменних подій в історії нашої держави – хрещення Київської Русі.

З цієї нагоди, 26 липня, в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбулося засідання за круглим столом на тему: „Історія християнства в Україні: досвід Закарпаття”, організоване відділом національностей та релігій облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли керівництво облдержадміністрації, представники духовенства, громадських організацій, науковці ДВНЗ „Ужгородський національний університет”.
Відкриваючи захід, заступник голови – керівник апарату ОДА Олександр Петік наголосив, що прийняття християнства зіграло вагому роль в житті нашого суспільства, розвитку його культури, духовності та моралі. «І сьогодні, у нелегкий для країни час, християнська релігія має сприяти духовній консолідації українців, нашій згуртованості перед зовнішніми загрозами, а не бути інструментом для маніпуляцій з метою створення напруги та розбрату у суспільстві» - підкреслив Олександр Петік.
Учасники у своїх виступах торкнулися питань, пов’язаних з історією християнства, ролі церкви у становленні українського суспільства, акцентували увагу на історії виникнення та поширення християнства на теренах сучасної України й Закарпатті. Наголошувалося, що не зважаючи на поліконфесійність та багатонаціональність регіону переважна більшість закарпатців зберігають свою християнську ідентичність, демонструючи також толерантність та повагу до представників інших релігій.
До слова, з нагоди річниці хрещення Київської Русі у бібліотечному закладі експонується книжково-ілюстративна виставка „Християнство – основа європейської цивілізації”, ознайомитися з якою можуть всі охочі.
Довідково: На Закарпатті функціонує понад 1800 релігійних організацій 37-ми віросповідань, течій та напрямів. З метою підтримки партнерських відносин при голові облдержадміністрації діє рада церков і релігійних організацій. Джерело: http://www.carpathia.gov.ua/

Іннеса Свіца
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією