Популярне

Свято-Катерининський собор

Історія Катерининського собору невід'ємна від історії будівництва Херсонської фортеці. Херсон був заснований на південній межі Російської імперії, як оборонний пункт і суднобудівельна верф. Солдати херсонського гарнізону, віддалені від столичного життя потребували духовної опіки і підтримки. У 1781 році генерал-губернатор Новоросійського краю Григорій Потьомкін вирішив побудувати на місці гарнізонної дерев'яної церкви святого архангела Михайла 1779 кам'яний собор. Собор був споруджений в ім'я святої великомучениці Катерини - небесної покровительки Катерини II. Імператрицю, яка відвідала собор, збентежило таке очевидне присвячення їй церкви, і вона нарекла собор Спаським.


Архітектором проекту Катерининського собору вважається видатний майстер російського класицизму кінця 18 століття Іван Єгорович Старов. Безпосередньо будівництво собору очолював архітектор Іван Матвійович Ситников. Перший камінь від імені імператриці було закладено Ганнібалом в 1781 р. Будівництво церкви тривало до 1786 р. Будівля зводилася з блідо-жовтого Інгулецького вапняку в стилі російського класицизму. Строгі і чіткі форми собору в кращих традиціях класицизму створюють атмосферу величі і урочистості. Зверху храм прикрашений невеликим напівсферичним куполом. У 1787 р. після відвідин собору Катериною II на фронтоні західного фасаду була виконана напис позолоченими літерами: "Спасителю роду людського Катерина II присвячує". Скульптури в зовнішніх нішах належать відомому майстрові Р. Т. Замараєву. Біля центрального входу стоять апостоли Петро і Павло, а північної і південної сторони святі мучениці Варвара і Катерина.

У 1783 році з Шибанова був укладений контракт на створення іконостасу для собору, яка тривала до весни 1786 року. Художник брав участь у спорудженні іконостасу, його обробці, золоченні. На жаль, від живописного багатоярусного іконостасу в традиціях класицизму залишилися лише Царські врата і 11 образів. Зараз збереглися образи знаходяться в Херсонському художньому музеї ім.Шовкуненко. У 1922 році з собору вилучені цінності, а в 1930 році його закрили для служб, і збереглася лише та частина ікон, які потрапили в Краєзнавчий музей. Спершу в будівлі відкрили Херсонський антирелігійний музей, потім будівля використовувалася як сховище. У відкритій під час Великої Вітчизняної війни церкви іконостасу 18 століття вже не було, в 1862 році собор знов був закритий.

У склепі собору був похований засновник Херсона генерал-губернатор князь Потьомкін в листопаді 1791года. За огорожею собору також поховані інженер-полковник Корсаков, генерал-майор С. О. Волконський, І. М. Синельников.

Храм був повернутий віруючим 25 серпня 1991 року. Зараз Катерининський собор входить до ансамблю збережених споруд Херсонської фортеці і є архітектурним зразком забудови кінця 18 століття.

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією