Популярне

Не поспішайте видаляти родимки – радить лікар-онколог

Одна чи багато родимок на тілі – це своєрідний сигнал організму, що треба негайно звернутися до лікаря, і ні в якому випадку не позбавлятися родимок самотужки.

«Найнебезпечніші родимки на обличчі, за вухами та на шиї. Такі родимки найчастіше перероджуються в злоякісні новоутворення. А це рак шкіри, або, що найстрашніше, меланома шкіри. Якщо своєчасно не звернутися до лікаря, захворювання прогресує і дає метастази. Найчастіше хворі потрапляють до медичних установ саме уже з метастазами», - застерігає лікар-онколог вищої категорії Запорізького комерційно-діагностичного центру Віра Єрмолова.
Люди зазвичай навіть не звертають уваги на родимки, а отже й не підозрюють, що родимки, а особливо поява нових – це своєрідний сигнал організму, що треба негайно звернутися до лікаря, і ні в якому випадку не намагатися позбутися родимки самотужки, наголошує лікар-онколог. На жаль, у нас, в Україні, люди, щоб позбавитися родимок, здебільшого застосовують народну медицину. Приміром, небажану родимку припікають соком чистотілу тощо. Як свідчить практика, в переважній своїй більшості такі припечені родимки й призводять до онкозахворювання. Про це красномовно свідчать показники ВОЗ, за якими рівень захворюваності шкіри в Україні значно перевищує європейський. Або ж, приміром, якщо виживання після лікування захворювань шкіри в США складає 95 відсотків, то в Україні лише п’ять. «Показники вельми невтішні, навіть не зважаючи на те, що це візуальна форма хвороби. Причина лише в тому, що у нас захворювання виявляють не на початковій стадії, як це робиться практично у всьому світі. Наші люди зазвичай пізно звертаються до лікарів, в основному, із запущеними формами захворювань», - резюмує лікар-онколог.
«Медична назва родимки - пігментний невус. Невус може бути від народження, або з’являтися у будь-якому віці, найчастіше в дитинстві та юності, що залежить перш за все спадковості, а також інтенсивності та тривалості сонячного випромінювання, або інших екзогенних факторів (природних умов проживання, шкідливі умови на роботі) тощо. А це і наслідки Чорнобильської катастрофи, шкідливі промислові викиди, перебування на сонці – і не тільки на пляжі, а й на городах та дачах. Особливо, це стосується південних областей України, наших морських курортів. Люди влітку необачливо подовгу знаходяться на сонці, носять відкритий одяг і т.п. Тож, не випадково найбільше враженими різного виду невусами виявляються голова і шия – 70 відсотках хворих. Для порівняння: на спині і животі – 26 відсотків, на ногах і руках – три відсотки. Родимки зокрема на обличчі, за вухами та на шиї найчастіше перероджуються в злоякісні новоутворення. Найчастіше такі хворі потрапляють до медичних установ саме уже з метастазами. А звідси й той процент, який я назвала на початку щодо пізнього виявлення захворювання. Серед таких хворих виживають після лікування, повторюю, лише п’ять відсотків», - говорить Віра Єрмолова.
Люди з родимками мусять звернутися до лікарів, пройти обстеження, а за потреби і лікування, і чим раніше, тим краще. Адже на початковій стадії лікування – майже стовідсоткове одужання. З родимками ні в якому випадку не можна зволікати.
«Виявити родимки, які несуть в собі небезпеку для здоров’я, можна лише у медичній установі. Звертатися до лікаря треба, якщо ви помітили насамперед зміну кольору родимки: появу невластивих відтінків, таких, як рожевий, сіруватий, чорний, фіолетовий, та будь-яке зникнення існуючого пігменту. Також має викликати занепокоєння і зміна форми родимки, обрисів краю, поява асиметрії, помітне збільшення родимки, поява на поверхні корочок, вузликів, а ще випадіння волосся. До речі, поява нової родимки також вимагає огляду лікаря. Як радить лікар Ольга Богомолець, варто запам’ятати слово «АКОРД», де «А» - асиметрія як перша ознака можливості меланоми, «К» - край повинен бути рівним, його зміни – друга ознака меланоми, «О» - окрас має бути рівномірним, а ось поява крапочок, цяточок синього,білого чи червоного кольору – третя ознака меланоми, «Р» - розмір, чим більше розмір родимки, тим більше ризик, і «Д» - динаміка збільшення розміру, кровоточивість – п’ята ознака меланоми. Чим більше таких ознак, тим вірогідніша небезпека і треба негайно звернутися до лікаря. Повторюю, самолікування завжди призводить до дуже трагічних наслідків», - наголошує віра Єрмолова.
До Запорізького комерційно-діагностичного центру ледь не щодня звертаються люди з проблемними родимками. Тут ці шкіряні новоутворення лікарі оглядають за допомогою дерматоскопа. Це апарат, який дозволяє ретельно роздивитися пігментні невуси під збільшенням у десятки разів, відрізнити їх від інших новоутворень, діагностувати і зберегти зображення родимки в електронному вигляді. У випадку, якщо родимку видаляють, її обов’язково відправлять на гістологічне дослідження для визначення доброякісності чи ступеню переродження родимки у злоякісне утворення. А відповідно, призначається подальше лікування.
 

Петро Олійник
Всі статті автора

Здоров`я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією