Популярне

Чинник сили у міжнародних відносинах

Зараз, коли на Сході України відбувається військове протистояння, важливим є визначити в чому сила наша та противника.  Мабуть,  вживаючи термін «сила» будь-який перехожий українець прив’язуватиме даний термін з фізичною силою та військом (якщо розглядати в контексті держави, міжнародних відносин). 

Але дане поняття потрібно розглядати у широкому значенні. Для нас сила – виступає сукупністю усіх можливостей ( військо, ресурси, природа та інші фактори), які існують у держави для задоволення своїх інтересів.  Потрібно відмежувати поняття «сила» від терміну «реальна сила».  Щодо другого терміну, то під «реальною силою» виступають ресурси держави наявні в даний момент часу, вони мобілізовані для здійснення зовнішньої політики. Чи полягає сила у могутності? Могутність – характеристика держави, яка проявляється у спроможності певної держави чи (політичного утворення) нав’язувати свою волю іншому політичному утворенні. Тобто, на даний момент розрізняємо «сила», «могутність», «реальна сила». З боку теоретиків міжнародних відносин виступає певний доробок в дану плані. Так, Г. Моргентау виділив такі елементи сили:

Деякі вчені вважають, що даний поділ можна звести до трьох груп:

Якщо дивитись на українські елементи сили, то в нашому випадку є: наявний військовий потенціал, бойовий дух, патріотизм, сила волі те, що немає у противника, щодо зброї то ситуація тут зрозуміла.

Статус держави на міжнародній арені – це величезна прогалина в роки незалежності. Адже ми змогли досягнути «велике занепокоєння» з боку певних країн.

Лінія кордонів вона наявна, але як виявилось слабо підкріплена за нами. За типологією кордонів К. Хаусхофера є такий тип як кордон що розпадається і для нього він характеризує такі ознаки:

1.    роззброєна,
2.    відкрита для проникнення, підриву, вилазок.

Рельєф, наявність корисних копалин, промисловий потенціал зробили нашу Україну ласим куском для інших держав. Тобто, можемо сказати, що в цьому пункті наша могутність.

Кількість населення пункт, що є болючим, адже через хвороби, військові дії, низький соціально-економічний розвиток приріст населення не є додатнім.

Якість дипломатії – досить на належному рівні на проміжку цього періоду. Але до даного фактору ми б віднесли якість політичної еліти. Щось вийшов із вжитку термін «люстрація». Очистились?

Аналізуємо політичні елементи сили: устрій тут унітарність, єдність – сила.

Психологічні елементи – українці наполегливі, винахідливі, спроможні до адаптації.

Економічні елементи – наявна сировина, але низька фінансова сила.

Хоча поки ми аналізуємо в чому наша сила, то давно вже прораховано «чужими» нашу слабкість. У нас існує сила і реальна сила якою ми стримуємо агресора на європейському континенті!
 

Іннеса Свіца
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією